News Article 03/02/2006 C

Lloyd's List Awards-Τα βραβεία της ελληνικής ναυτιλίας GREEK VERSION (Economic Outlook, Jan. 06, p.54)

03/02/2006 - Economic Outlook, Jan. 06, p.54

«Με πρόχειρους υπολογισμούς είναι μαζεμένοι εδώ εφοπλιστές με συνολικό κεφάλαιο 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το λιγότερο».
Το σχόλιο ανήκει σε τραπεζίτη ο οποίος θαύμαζε και αυτός το θέαμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί όπου μαζεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο η αφρόκρεμα της ελληνικής ναυτιλίας με αφορμή τα «Βραβεία 2005 της Ελληνικής Ναυτιλίας» που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ναυτιλιακή εφημερίδα με παράδοση αιώνων, η Lloyd's List.
Η ατραξιόν της βραδιάς ήταν η Ελενα Παπαρίζου ως το «number One» της μουσικής που ήρθε να συναντήσει τους «number One» της παγκόσμιας ναυτιλίας. Την ελληνίδα τραγουδίστρια βράβευσε η υπουργός Φάνη Πετραλιά.

Η προσωπικότητα της χρονιάς
Είναι από τους Έλληνες πλοιοκτήτες που συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική σημαία έχοντας τα πλοία του στο ελληνικό νηολόγιο. Είναι ο πλοιοκτήτης που πέρασε στην αντεπίθεση ξεκινώντας ένα μπαράζ ναυπηγήσεων πλοίων που τον φέρνουν πρωταγωνιστή της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο Ιωάννης Αγγελικούσης δικαίως ανακηρύχθηκε ως «η προσωπικότητα της ελληνικής ναυτιλίας για το 2005» στα ετήσια βραβεία της Lloyd's. Και ποια ήταν η καλύτερη απόδειξη από την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι και τον καταχειροκρότησαν.
Φανερά συγκινημένος παρέλαβε το βραβείο του, παρουσία της μητέρας του Μαρίας η οποία είχε έρθει για αυτόν τον λόγο από τις ΗΠΑ.
Στο λόγο του αναφέρθηκε στον πατέρα του από τον οποίο, όπως ο ίδιος τόνισε έμαθε όλα τα μυστικά της δουλειάς «Ξεκίνησα με τη γνώση και τις εμπειρίες του πατέρα μου. Κάθε ημέρα που περνούσε στη δουλειά ένιωθα ότι μάθαινα όλο και περισσότερα». Ο Ιωάννης Αγγελικούσης επεσήμανε την στήριξη που είχε στις δύσκολες στιγμές στα "υp and down" από την σύζυγό του Λήδ, η οποία κατάγεται από το Χιούστον του Τέξας, και προσέθεσε: «Το σημερινό επιχειρηματικό μου δημιούργημα δεν είναι μόνο δικό μου αποτέλεσμα. Είναι αποτέλεσμα αφοσιωμένων στελεχών και των ναυτικών που ταξιδεύουν με τα πλοία των εταιρειών μας».

Οι εταιρείες
Ο Ιωάννης Αγγελικούσης, καταχειροκροτούμενος, αναφέρθηκε στην εταιρεία που ίδρυσε πριν από δύο χρόνια, την Maran Gaz η οποία εξειδικεύεται στα πλοία μεταφοράς υγραερίου. Η εταιρεία παρέλαβε μέσα στο 2005 δύο νεότευκτα πλοία και κτίζει άλλα δύο τα οποία θα παραδοθούν το 2006 και το 2007.
Η άλλη εταιρεία η Kristen έχει δεξαμενόπλοια και «τρέχει» ναυπηγικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ναυπηγήσεις και των τεράστιων δεξαμενόπλοιων των γνωστών ως VLCC. Επίσης πρόγραμμα ναυπήγησης υπάρχει και από την τρίτη εταιρεία του Ιωάννη Αγγελικούση την AnangeI η οποία διαχειρίζεται φορτηγά πλοία.

Ο Βίκτωρ Ρέστης
Ως η καλύτερη εταιρεία με φορτηγά πλοία ανακηρύχθηκε η εταιρεία του Βίκτωρα Ρέστη. Ο Ομιλος Ρέστη «κλέβει την παράσταση» αφού με έναν στόλο με 74 συνολικά πλοία: «Ηταν μία δύσκολη χρονιά για μας που στέφθηκε όμως με επιτυχία» δήλωσε ο Βίκτωρ Ρέστης παραλαμβάνοντας το βραβείο φανερά χαρούμενος. Ισως από τις σπάνιες στιγμές που κάποιος μπορούσε να δει τον ψυχρό Βίκτωρα να πανηγυρίζει κρατώντας το βραβείο. « Ο ουρανός δεν είναι το όριο για εμάς» συμπλήρωσε ενώ στη συνέχεια έκανε αναφορά στον πατέρα του Σταμάτη, που «έφυγε νωρίς» το καλοκαίρι του 2004. «Θα συνεχίσουμε το όνειρό του» δήλωσε με περηφάνια ο Βίκτωρ.

Ο Πώργος Προκοπίου
Ως η καλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων ανακηρύχθηκε η Dynacom του Γιώργου Προκοπίου. Του εφοπλιστή που αυτή την περίοδο είναι... «στα πράγματα» και επιχειρηματικά και πολιτικά. «Εκανα το χόμπυ μου δουλειά» δήλωσε: «Οταν ήμουν έξι ετών έφτιαξα από ένα μαδέρι ένα μικρό πλοίο. Όταν το έβαλα στη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας και το οδήγησαν στα κύματα ένιωσα υπέροχα. Από τότε ήξερα τι θα κάνω. Στην πορεία δεν ήταν όλα στρωμένα. Υπήρξε η άνοδος υπήρξε και η κάθοδος. Ελπίζω οι κόρες και οι εγγονές μου να συνεχίσουν το έργο μου».

Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος
Ο ιδρυτής του Ομίλου Τσάκου, ο καπετάν Παναγιώτης πήρε το βραβείο «Lifetime achievement Award» ,το βραβείο για την επιτυχία μίας ζωής σε ελεύθερη μετάφραση. « Ευχομαι να μας μοιάσετε και να μας ξεπεράσετε» αυτό θέλουμε οι παλαιότεροι.Τα βραβεία

Οσο αφορά στα υπόλοιπα βραβεία, οι Μινωικές ανακηρύχθηκαν η ακτοπλοΐκή εταιρεία της χρονιάς για τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Η Royal Bank of Scotland ως ο χρηματοδότης της ναυτιλίας. Η εταιρεία George Moundreas & Company ως το ναυλομεσιτικό γραφείο της χρονιάς , η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά πήρε το βραβείο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, ο εφοπλιστής Λου Κολλάκης ως « Ο άνθρωπος της θάλασσας για το 2005» γιατί προσέφερε δωρεάν το κρουαζιερόπλοιό του για να χρησιμοποιηθεί σαν νοσοκομείο στους πληγέντες από το τσουνάμι. Ο καπετάν Γιάννης Λαζάρου της εταιρείας Victoria Steamship για τι συνέβαλε στη διάσωση 15 ναυαγών στην lνδονησία, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών πήρε βραβείο για την συμβολή της στην Ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, η Ulysses Systems η οποία παρέλαβε το βραβείο καινοτομίας (Technical lnnovation Award), ο κ. Αντώνης Αργυρόπουλος της Cantor Fitzgerald το Lloyd's List's Newsmaker of the Year.